5000-ročný čínsky recept na pivo obsahoval tajné ingrediencie

Fragment kachlí z miesta Mijiaya, ktorý bol pravdepodobne použitý pre ohrev fermentovaných zŕn počas procesu varenia piva.

Podľa nového archeologického výskumu by práve jačmeň mohol byť „tajnou zložkou“ v 5000 rokov starom pivnom recepte, ktorý bol zrekonštruovaný z častí textu, zachovaných na prehistorických hrncoch z Číny.

Vedci testovali staroveké hrnčiarske nádoby a zvyšky pece, objavené pri archeologickom nálezisku Mijiaya v Číne v provincii Šen-si. Analýzy odhalili stopy oxalátu, vedľajšieho produktu pri tvorbe piva, rovnako ako zvyšky z rôznych druhov antického obilia a iných rastlín. Obilie zahŕňa cirok, proso, ázijské divoké zrno, známe aj ako „Jóbove slzy“, a navyše hľuzy z koreňov rastlín a jačmeň.

Jačmeň sa používa na výrobu piva, pretože má vysoký obsah amylázy, ktorá podporuje premenu škrobov na cukry počas procesu kvasenia. Prvýkrát bol kultivovaný v západnej Ázii a podľa historikov mohol byť použitý na varenie piva v starom Sumeri a Babylónii pred viac ako 8000 rokmi.

Vedci zatiaľ nevedia, kedy sa začalo s varením piva v Číne, ale 5000 rokov staré artefakty z Mijiaya predstavujú najstaršie známe nálezy súvisiace s použitím jačmeňa v tomto regióne. Vyzerá to tak, že sa jačmeň používal pri výrobe piva v Číne dávno predtým, ako sa stal ich základnou potravinou.

Prekvapujúca prísada

Prehistorický pivovar v Mijiaya sa skladal z keramických hrncov, komínov a kozubových kachlí nachádzajúcich sa v boxoch, ktoré sa datujú do obdobia Yangshao neolitu (neskorá doba kamenná), okolo rokov 3400 až 2900 pred naším letopočtom. .

Vedúci výskumu Jiajing Wang povedal, že objav jačmeňa v týchto raných artefaktoch bol pre vedcov skutočným prekvapením. Jačmeň bol hlavnou surovinou pre výrobu piva v iných častiach sveta, napríklad v starovekom Egypte, a vyzerá to tak, že sa do Číny dostal práve ako ingrediencia používaná na výrobu piva. S jačmeňom zo západnej Eurázie do centrálnych rovín Číny neprišla len nová plodina, vhodná na výrobu piva, ale aj znalosti týkajúce sa danej plodiny.

Staroveké umenie piva

Mijiaya bola objavená v roku 1923 švédskym archeológom Johanom Gunnarom Anderssonom. Miesto, ktoré sa nachádza v blízkosti dnešného centra mesta Xi’an bolo vykopané čínskymi archeológmi medzi rokmi 2004 a 2006 predtým, ako tam vznikli moderné obytné budovy.

Po uverejnení správy z výskumu v roku 2012 si Wangov spoluautor štúdie, archeológ Li Liu zo Stanfordu všimol, že keramika asambláže z dvoch jám mohla byť používaná pri výrobe alkoholu, predovšetkým kvôli prítomnosti zúžení, lievikov a kachlí. Wang si spomenul, že pred niekoľkými rokmi niektorí čínski učenci navrhovali, že lievik Yangshao mohol byť používaný pri výrobe alkoholu, no doteraz pre to neexistoval žiadny priamy dôkaz.

V lete roku 2015 vycestovali vedci zo Stanfordu do Xi’an a navštívili Archeologický ústav Shaanxi, kde sú artefakty z miesta Mijiaya teraz uložené. Vedci extrahovali zvyšky z artefaktov a analýzou ich zvyškov sa preukázala správnosť ich hypotézy, že „ľudia v Číne varili pivo s jačmeňom už pred asi 5000 rokmi“.

Rekonštrukcia receptu

Vedci objavili žltkasté zvyšky v širokých častiach hrnca, lievikov a amfory, čo naznačuje, že sa používali pri výrobe piva, filtrácii a skladovaní. Kachle v boxoch boli pravdepodobne použité na výrobu tepla, potrebného pri procese vzniku piva.

Receptúra ​​piva používa rôzne škrobnaté obilniny vrátane jačmeňa, ako aj hľuzy zemiakovej, ktorá pridala škrob pre kvasenie a sladkosť chuti piva.

Wang a jej spoluautormi udávajú, že zvyšky jačmeňa boli nájdené na niekoľkých miestach z doby bronzovej v strednej rovinatej Číne, datované do obdobia okolo roku 2000 p.n.l. Avšak jačmeň sa základnou plodinou v regióne stal až za dynastie Han v rokoch 206 p.n.l. až 220 nl.

Vyzerá to tak, že ľudia obdobia Yangshao vymysleli 5000 rokov starý recept na pivo, z ktorého vzišla kultúrna prax varenia piva v starej Číne. Je možné, že niekoľko vzácnych nálezov jačmeňa v tejto oblasti v priebehu doby bronzovej znamená, že jačmeň tu poznali skôr ako iné vzácne a exotické pokrmy.

Tieto zistenia naznačujú, že práve varenie piva a použitie jačmeňa v tomto procese položilo základy toho, prečo sa jačmeň stal súčasťou poľnohospodárskej obživy v regióne 3000 rokov neskôr.

Je dokonca možné, že technológie varenia piva pomáhali vyvíjať zložité ľudské spoločnosti v regióne. Rovnako ako ostatné alkoholické nápoje, aj pivo je jedným z najpoužívanejších a univerzálnych drog vo svete, pričom sa používalo na rokovania o rôznych druhoch sociálnych vzťahov. Výroba a spotreba piva v období Yangshao mohla prispieť k vzniku hierarchických spoločností v strednej Číne, v oblasti známej ako „kolíska čínskej civilizácie“. 

____________

Autorka: Zuzana Zreláková

Zdroj: livescience.com/54834-ancient-chinese-beer-recipe-reconstructed.html

Obrázok: sciencemag.org/sites/default/files/styles/article_main_large/

public/images/cc_2Mijiaya-stove-fragment_16x9.jpg?itok=yS9H5BZ4

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.