Kto vynašiel chlieb?

„Vynález“ chleba nemôže byť priradený konkrétnej osobe alebo ľuďom. Namiesto toho sa v priebehu tisícročí vyvíjal až dosiahol svoj súčasný stav.

Hoci moderná verzia rezaného chleba je pomerne nový vynález (Wonder Bread ponúkol prvý krájaný bochník chleba v roku 1930), samotný chlieb je starobylé jedlo s históriou dlhšou než 22 000 rokov.

V roku 2004 našli vedci na výkopovom mieste nazvanom Ohalo II (v dnešnom Izraeli) 22 000 rokov staré zrná jačmeňa zachytené v brúsnom kameni. Išlo o prvý dôkaz, že ľudia už vtedy spracovávali divoké obilné zrná. Podľa Howarda Millera, historik jedál a profesora na univerzite Lipscomb v Nashville v Tennessee, boli tieto skoré „chlebové“ výtvory skôr podobné plochým koláčom z mletých semien a obilnín, ktoré sa ohrievali na skale alebo v ohni, než štandardnému sendvičovému chlebu.  

Obilniny na výrobu chleba patrili k prvým rastlinám, ktoré boli domestikované z voľnej prírody. Robila to už mezolitická skupina lovcov-zberačov, ktorá žila v údolí rieky Jordán na Strednom východe pred približne 12 500 rokmi.

Natufieni sú považovaní za prvých ľudí, ktorí uskutočnili prechod medzi prežívaním čisto na potravinách, ktoré zbierali z prírody, k farmárom, ktorí kontrolujú všetky aspekty zásobovania sa potravinami. Túto myšlienku vyslovil William Rubel, historik jedla a autor knihy „Chlieb: Globálna história“. Natufieni mali infraštruktúru na spracovanie jačmeňa a následnú výrobu chleba. Najskôr spracovali zrná na hrubú múku, z ktorej urobili malý nekvalitný chlieb pripravovaný priamo na uhlí z ohňa.

Počas nasledujúcich niekoľkých tisíc rokov sa poľnohospodárstvo a pestovanie obilia šírilo na Strednom východe a v juhozápadnej Ázii prostredníctvom obchodných kontaktov s inými lovcami-zberačmi v údolí Níl, Mezopotámie a na východ od údolia Indus.

Podľa Rubela bol práve chlieb evolučnou iskrou, ktorá viedla k rozvoju štátnych a veľkých politických jednotiek. Chlieb umožňoval hromadenie prebytku, a tak sa obce zväčšovali, kým z nich nevznikli skutočné mestá.

Viac ako 5 000 rokov po tom, čo Natufieni začali vyrábať svoj chlieb, sa začali rozvíjať ďalšie tri civilizácie, pričom v dobe bronzovej úplne expandovali: Egypťania v Egypte, Mezopotámci v súčasnom Iraku a obyvatelia Harappy v údolí Indus, v modernom Pakistane. Všetky tri civilizácie, považované za najväčšie v starovekom svete, boli od chleba závislé.

Chlieb tvoril väčšinu ich kalorického príjmu. Umožňoval vytváranie prebytkov a rozvíjanie (spoločenských) tried. Podľa Rubela neexistovali remeselníci, kým sa nerozšíril chlieb.

Prvý známy kvasený chlieb z polomoderných kvasníc sa datuje asi do roku 1000 pred n.l. a vznikol v Egypte (podľa Millera). Učenci však diskutujú o presnom pôvode, pretože dôkazy naznačujú, že Mezopotámci tiež vyrábali vzácny kvasnicový chlieb (podľa Rubela).

Podľa štúdie z roku 1994 uverejnenej v časopise Egyptian Archeology používali starobylí Egypťania jačmeň a pšenicu, aby pripravili kvasené pivo a vyrobili kvasený chlieb. Vyrábali typ chleba, ktorý sa potom namáčal a jeho kvasením následne vyrábali pivo. Pivo je vlastne tekutý chlieb. Majú rovnaké zložky, vodu, obilie a kvasnice, len použité v rôznych pomeroch.

Z kolísky civilizácie na poličky supermarketov sa chlieb ako ho poznáme dnes vyvíjal spolu so spoločnosťou od doby, kedy ľudia pred tisíckami rokov prvýkrát rozdrvili zrná mlynčekmi.

_____________

Autorka: Zuzana Zreláková

Zdroj: livescience.com/62536-who-invented-bread.html

Obrázok: simplyrecipes.com/wp-content/uploads/2007/01/georges-rye-bread-horiz-a-1600.jpg

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.