História hamburgeru

Hamburger, jedno z najznámejších a zároveň najobľúbenejších jedál sveta. Aj keď má táto hovädzia fašírka v žemli niečo cez 100 rokov, jej príbeh nemôžeme vyrozprávať bez toho, aby sme nespomenuli amerických biznismenov, vojakov 2. svetovej vojny, nemeckých politických utečencov, stredovekých obchodníkov a neolitických roľníkov.

Takže pekne po poriadku. Všetko sa to začalo domestikáciou dobytka v Mezopotámii asi pred 10-tisíc rokmi a neskôr pokračovalo rozmachom nemeckého Hamburgu ako nezávislého obchodného mesta v 12. storočí.

A teraz sa rýchlo presuňme do roku 1848, kedy politické revolúcie otriasali 39 štátmi Nemeckej konfederácie, a tak zvyšovali imigráciu obyvateľstva do Spojených štátov. S nemeckým obyvateľstvom samozrejme prichádzalo aj nemecké jedlo. Pivo slávilo úspechy v amerických mestách, mäsiari ponúkali tradičné mäsové výrobky a reštaurácie začali ponúkať sekané steaky na hamburgský spôsob. V tom čase bol Hamburg známy ako exportér obzvlášť kvalitného hovädzieho mäsa.

V polovici 19. storočia bolo surové hovädzie mäso pripravované na rôzne spôsoby veľmi populárne, dokonca bolo odporúčané pri problémoch so zažívaním. V roku 1867 však doktor James H. Salisbury navrhol, že varené hovädzie je zdravé, a tak si kuchári, ale aj lekári osvojili tzv. Salisburyho steak. Približne v rovnakom čase sa objavil prvý domáci mlynček na mäso.

hamburger

Niekedy koncom 19. storočia preskočil hamburger z taniera do žemle. Kde presne tento preskok nastal, ostáva sporné. Za potenciálne miesta zrodu hamburgeru sa považujú jedálenské vozne, rôzne stánky alebo reštaurácie popri cestách vo Wisconsine, Connecticute, Ohiu, New Yorku alebo Texase. Nezáleží, kde to presne bolo, no prvých fanúšikov si oficiálne získal na St. Louiskom svetovom veľtrhu, ktorý sa konal v roku 1904.

O dva roky neskôr doľahla na hamburger hotová pohroma po tom, čo boli zverejnené nechutné praktiky ohľadom balenia mäsa, jeho znehodnocovania, konzervovania a používaním zvyškov. No a kto sa už len mohol stať hlavným podozrivým? Hamburger.

Nebyť Edgara „Billyho“ Ingrama a Waltera Andersona, ktorí otvorili svoju prvú reštauráciu v Kansase v roku 1921, hamburger by ostal v zabudnutí. Reštaurácia bola zvnútra aj zvonka obložená žiariacim porcelánom a zlú reputáciu hamburgeru očistili tým, že sa stali baštou čistoty, zdravia a hygieny. Táto reštaurácia sa stala inšpiráciou aj pre ostatné reťazce založené po 2. svetovej vojne, ako napríklad McDonald´s a In-N-Out Burger (obe založené v roku 1948), Burger King (1954) a Wendy´s (1969). No a McDonald´s rozšírili hamburger a americké fast foody do celého sveta.

Autorka: Lenka Levarská

Zdroj: history.com

Obrázok: volimdatrosim.com

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.