Stredoveké dobroty

Pečený diviak a sudy vína. Väčšina z nás si predstaví práve toto, keď sa hovorí o stredovekej kuchyni. Súčasne zdroje však naznačujú, že naši predkovia požívali oveľa pestrejšiu stravu, ktorú dopĺňal ich dobrodružný vkus. George Dobbs, spisovateľ na voľnej nohe, odhalil päť príkladov každodenných stredovekých jedál, ktoré vidíte na jedálenskom stole aj dnes. Nech sa páči, čítajte magazín Magistra História a možno sa dozviete niečo, čo ste dosiaľ ani netušili. 

stredoveke jedlo

Sladký a kyslý králik

Sladký a kyslý králik je jeden z najzvláštnejších pokrmov zahrnutých do stredovekej kuchárskej knihy. Našiel sa v zbierke rukopisov zo 14. storočia, známej aj ako „Curye on Inglish“. Recept obsahoval cukor, červený vínny ocot, hrozienka, cibuľu, zázvor a škoricu s veľkým množstvom korenia. Z týchto surovín vznikne lepkavá omáčka, ktorú v upravenej podobe nájdeme aj v moderných čínskych stánkoch s jedlom. Recept pochádza pravdepodobne z Anglicka (1066), kedy bol najprekvapivejšou prísadou pre Sasov práve králik, nedávno prinesený do Anglicka z kontinentálnej Európy.

Cesto a cestoviny

V rovnakom rukopise nájdeme aj inštrukcie na výrobu cesta a cestovín. Uvádza sa tam, že potrebujeme jemnú múku a niečo ako valček. Tvrdé cesto sa varí vo vývare. Toto bolo známe ako „laganon“, z čoho neskôr vzniklo typické jedlo so syrovou omáčkou, ďalší anglický favorit, a teda lasagne. Absencia paradajok znamenala, že bologne sa konzumovali s bešamelovou omáčkou a boli doporučené na konci jedla. Boli nasiaknuté veľkým množstvom alkoholu, väčším, ako by ste očakávali (podobne ako dnešný olejnatý kebab). Vo vydaní „Dvoch kuchárskych kníh 15. storočia“ od Thomasa Austina môžete nájsť niekoľko ďalších receptov na pokrmy z cesta, vrátane ravioli a cukrovo-šafránových šišiek, podobných moderným pochúťkam talianskych festivalov – frappe a castagnole. Stovky ďalších stredovekých receptov možno nájsť on-line prostredníctvom databázy University of Michigan.

Ryžové pokrmy

Ryža bola v Európe pestovaná na španielskych močiaroch už na začiatku 8. storočia. Do 15. storočia sa jej zo Španielska a Talianska vyviezlo do všetkých kútov Európy obrovské množstvo. Brilantný recept zverejnený na medievalcookery.com poukazuje na širokú škálu spôsobov, ktorými bola ryža používaná, vrátane troch samostatných odkazov na jedlo podobné pudingu. Išlo však skôr o mäkké ryžové jedlo, ktoré kombinovalo kura alebo rybu s cukrom a korením. Vzhľadom na ingrediencie a svoju konzistenciu slúžil ako regeneračný pokrm pre chorých. Tiež sa pripravovali sladké pokrmy z ryže, vrátane nápojov a jedlo zvaného „prymerose“. Je to hustý ryžový nákyp, ktorý vznikol spojením ryžovej múky, medu, mandlí a prvosienok.

Taštičky

Potraviny zabalené do pečiva boli samozrejmosťou už v stredoveku. Mäso sa tak mohlo piecť v kamenných peciach bez toho, aby sa spálilo alebo umazalo od sadzí. Zároveň sa k tomu pripravovala bohatá hustá omáčka. Taštičky boli často bohato zdobené, aby sa hostiteľ predviedol. Maškrtníci sa  sa však výzdoby rýchlo zbavovali, aby sa dostali do náplne. Objavovali sa aj také taštičky, ktoré boli určené na konzumáciu ako celok. V knihe „The Goodman of Paris“ nájdeme tiež recept na syrovo-hubovú paštétu, ba dokonca sú tu uvedené aj inštrukcie, ako vybrať najlepšie ingrediencie. Najvhodnejšie sú „huby jednej noci … malé, vo vnútri červené a navrchu uzavreté“.

Cukrovinky

Stredoveké kulinárske potraviny sa vyznačovali jemnosťou, ale aj komplikovanými slanými jedlami. Dôležitá bola zábava s potravinami. Obľúbené boli okázalé „stavby“ z mandlí a cukru, ktoré sa podávali na konci hostiny. Nebol to však jediný spôsob, ako si dopriať sladké. Jeden z receptov v „Curye on Inglish“ kombinuje píniové oriešky s cukrom, medom a strúhankou. Vzniknú tak žuvacie cukríky. Mandľové mlieko bolo samozrejmosťou na stredovekých stoloch, a to dávno pred tým, ako sa začala presadzovať zdravá výživa.

Takže, čo ste sa mohli v tomto článku dozvedieť? Už z niekoľkých príkladov je vidieť, že napriek technologickým obmedzeniam nebola stredoveká gastronómia nekvalifikovaná alebo nechutná. Je pravda, že letmý pohľad do „Zbierky receptov“ odhalí podivné jedlá ako kompost, ktoré vyzerajú zhruba rovnako chutne ako ich názvy napovedajú, ale oveľa viac jedál znie lákavo aj pre súčasníkov. Možno o tom neviete, ale mnoho našich obľúbených moderných jedál môže mať korene práve v stredovekých kuchyniach.

________________

Autorka: Ing. Lucia Mičechová

Zdroj: historyextra.com/blog/food/medieval-kebabs-and-pasties-5-foods-you-probably-didnt-know-were-being-eaten-middle-ages

Obrázok: medievalists.net/wp-content/uploads/2013/01/Medieval-fooddietwww.carrotmuseum.co_.uk_.jpg

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.