Vynálezy 20. storočia – Umelá hmota

Ak niekomu patrí titul Otec umelých hmôt, je to nepochybne Belgičan Leo Hendrik Baekeland

Pred viac ako 100 rokmi, vo februári 1909, oficiálne ohlásil 45-ročný belgicko-americký chemik Leo Baekeland na zasadnutí Americkej chemickej spoločnosti v New Yorku, že už dávnejšie vynašiel syntetický materiál, ktorý nahradí vzácnu prírodnú živicu produkovanú orientálnym chrobákom (šelak).

V laboratóriu začal študovať kondenzačnú reakciu fenolu a formaldehydu, ktorú už v roku 1872 opísal Adolf von Baeyer (neskorší nositeľ Nobelovej ceny). Keď sa neskôr Baekelanda opýtali, prečo sa venoval práve syntetickým živiciam, odpovedal: „Aby som zarobil peniaze.“ V autokláve, ktorý sám navrhol a ktorý mohol byť vyhrievaný i ochladzovaný, sa mu podarilo spomenutú reakciu realizovať za zvýšenej teploty a pod zvýšeným tlakom.

Nová hmota je nehorľavá, oveľa všestrannejšia a dostupnejšia, čiže lacnejšia. Keď sa za horúca vyformuje, drží svoj tvar, dokonca aj potom, keď sa znovu zahreje. Možnosti použitia sú nepredstaviteľné.

Bakelit sa vydal na víťaznú cestu. Používal sa v automobilovom, elektrochemickom, ale aj odevnom priemysle. Začali sa z neho vyrábať hračky aj gramofónové platne. Prvá takáto platňa zvečnila zvuk džezového orchestra Cabella „Caba“ Callowaya, ktorý hral v legendárnom newyorskom Cotton Clube v časoch prohibície.

Po 2.svetovej vojne sa rozšírilo použitie bakelitu na výrobu skriniek a puzdier pre mnohé domáce zariadenia (rádiá, telefóny, kuchynské prístroje), ale vyrábala sa z neho aj bižutéria, kancelárske predmety a elektroinštalačný materiál. Výrobky z bakelitu sú dnes vyhľadávanými zberateľskými predmetmi. Možno spomenúť, že mnohé sovietske či ruské ručné zbrane majú pažby z bakelitu. Leo Hendrik Baekeland zomrel 23. februára 1944 v americkom Beacone.

Autorka: Simona Sagová

Zdroj: historylearningsite.co.uk

Obrázky: robinsonlibrary.com, en.wikipedia.org

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.